HISTÒRIA

Així va començar el projecte

Els orígens del projecte Borda Sabaté, es remontan a l’any 1944, quan en Joan Canturri a.c.s., besavi de Joan Albert Farré, a qui familiarment anomenàvem el “padrí”, va comprar els terrenys que estan a la ribera dreta del riu Valira, a tocar de la carretera CG-1, que connecta amb Espanya i molt a prop de l’avui desaparegut Punt de Trobada. 

 A la Borda Sabaté les vaques han estat sempre un símbol de la propietat, i en els prats del fons de la vall sempre s’hi ha cultivat tabac, activitat que en temps passats alimentava la fabricació de cigars de la pròpia família.

Però va ser pel seu pare Jordi a.c.s. i la seva distribuïdora de vins i begudes, que en Joan Albert, des de ja ben petit, va entrar en contacte amb el món dels vins, i va descobrir la grandesa de la varietat de Riesling (un raïm noble del centre d’Europa que es cultiva en climes freds i en alçada) i que era la seva preferida, però també va descobrir el món dels vins dels il·lustres Grans Chateaux de França.

Una mica per tot plegat, en Joan Albert va començar a somniar a elaborar els seus propis vins a Andorra. La idea de cultivar vinyes d’alçada a Andorra era un cuquet que sempre l’havia acompanyat, fins i tot mentre seguia la seva formació acadèmica a l’estranger.

Sempre s’havia fixat en les terrasses altes dels terrenys de la Muxella i el seu assolellament, però en aquell moment necessitaven una gran millora per poder-hi plantar vinya, fins que anys més tard, gràcies a l’empenta del seu pare, es van dur a terme els treballs de millora de la finca i es va superar aquell escull.

S’havien alineat els astres: aquells terrenys amb els quals havia somiat i que tenien una ubicació perfecta per la vinya, per la seva insolació, orientació i ventilació, estaven a punt per plantar vinya, era el destí, i en aquell moment, quan després de tots els treballs el seu pare li va demanar què hi volia plantar, en Joan Albert no s’ho va pensar ni un segon: vinya!

Finalment, l’any 2005 en Joan Albert Farré i el seu pare van plantar 5.000 ceps de vinya a les terrasses de la Muxella de la Borda Sabaté, a 1190 metres d’altura, i van realitzar la seva primera collita l’any 2009. Naixien així els vins d’altura de Borda Sabaté, amb l’ESCOL 2009, que va ser el primer vi a sortir al mercat.

Malauradament, però, en el moment de la primera collita el pare d’en Joan Albert ja havia traspassat, no va tenir ni tan sols l’oportunitat de poder tastar el vi de casa. Des de llavors, ha continuat endavant amb el suport de la seva mare Maria Mercè, que l’ha animat a tirar endavant recolzant-lo i ajudant-lo en tot el que ha pogut.

Les veremes sempre han estat un dia festa i reunió de la família i els amics, que s’apleguen tots junts per participar de l’esdeveniment.

1944

Compra de terrenys

El vell Sabaté, en Joan Canturri, “el padri” va  comprar  la finca  avui anomenada la Borda Sabaté, a Sant Julià de Lòria, molt a prop de la frontera amb Espanya.
2005

Plantació de les primeres vinyes

En Joan Albert Farré i el seu pare, Jordi, després d’arreglar els terrenys, planten 5.000 vinyes a les terrasses de la Muxella de la Borda Sabaté, a 1190 metres d’altura.
2009

Primer embotellament de Borda Sabaté

La família Farré realitza el primer embotellament: neix l’Escol, el primer vi d’altura de Borda Sabaté. Obtenció per 1a vegada a Andorra de la certificació Ecològica d’Ecocert.
2014

Primer premi internacional de la bodega

El Celler Borda Sabaté aconsegueix el primer premi i reconeixement internacional de la bodega amb l’Escol 2011 a l‘International Wine Challange de London.
2019

GUANYAR EL PRIMER PREMI D’UN CONCURS INTERNACIONAL DE VINS

GRAND PRIX CERVIM DU MONDIAL DES VINS EXTRÊMES L’Escol 2010 guanya el premi “Grand Prix Cervim” al Mondial des vins Extrêmes (Itàlia), essent escollit el millor vi de tot el concurs.
2020

NEIX – FOURTY FOUR

Amb aires joves i informals, a l’estiu de 2020 es posa en marxa la Fourty Four, un conjunt de vàries food trucks on degustar bones hamburgueses, tot gaudint dels vins de Borda Sabaté.

 

 

VINYES

Les nostres vinyes
Les vinyes estan en un paratge de muntanya idíl·lic al sud del Principat, a les cotes del Solà de la Muxella, repartides en petites terrasses orientades al sud-est a 1.190 m d’altitud.

És un emplaçament únic envoltat de natura, amb una orientació sud/est que permet rebre la tendresa dels primers raigs de sol del matí de tota la vall, i alhora les vinyes es beneficien dels corredors d’aire que provenen dels cims del Casamanya d’Ordino. Arribar a les vinyes és tota una experiència, cal pujar-hi en vehicle 4X4 i salvar els 300 metres de desnivell en poc més d’un quilòmetre, resulta tota una aventura!

Les vinyes de Borda Sabaté estan repartides en 12 terrasses i es treballen de manera manual i amb l’ajuda de petita maquinària d’última generació. S’hi utilitzen només productes naturals, i les varietats de raïm que hi tenim plantades han estat meticulosament escollides per la seva capacitat d’adaptació als climes freds i alhora per la qualitat de vins que donen. Les varietats de raïm que cultivem a Borda Sabaté són:

El Riesling

És la base del nostre vi Escol. És una varietat blanca d’origen alemany amb la qual obtenim vins molt aromàtics, amb molts matisos, amb una acidesa natural molt característica i una frescor inigualable.

La Cornalin

Una varietat negra d’origen suís (autòctona de la Vall d’Aosta), molt ben adaptada a les nostres terrasses de muntanya, però de clima mediterrani. Es la base del Torb. Els seus aromes no et deixen indiferent.

El Merlot i el Syrah

Dues varietats nobles que són conegudes arreu del món i que, segons sigui el clima, fred o càlid, produeixen vins diferents però de qualitat molt reconeguda.

EL PINOT NOIR

És una de les grans varietats de raïm i és molt apreciada arreu del món per la seva exclusivitat. Els vins d’aquesta varietat tenen una finesa remarcable. La fruita i acidesa assoleixen un gran equilibri.

Al celler Borda Sabaté ens agrada treballar a la recerca de l’excel·lència constantment; és per això que no deixem de fer proves i experiments amb altres varietats per descobrir quina adaptació tenen al terreny i al clima, i quins són els vins que en poden resultar. Sempre, però, respectant el medi ambient i la terra que ens acull, com corrobora el segell Ecocert que tenim des d’un començament. Ens enorgulleix poder dir que elaborem els únics vins ecològics d’Andorra.
El resultat de tot plegat és gràcies a l’agricultura ecològica amb traces biodinàmiques que duem a terme.

BODEGA

Envoltada de vinya, a la cota 1.100, hi tenim la bodega Borda Sabaté. Va ser dissenyada en dues alçades per aprofitar el desnivell natural del terreny i aconseguir impactar el menys possible en els processos de vinificació, i està equipada amb la tecnologia i maquinària d’ultima generació. Els nostres dipòsits ovoidals aporten als vins un magnetisme que encara que semblin temes esotèrics, acaben fent màgia en els nostres vins. (i que podeu veure a la foto).

La bodega es va acabar de construir el 2010 i des d’aleshores ens agrada rebre visites per poder explicar la història del nostre projecte i fer tastos amb els nostres vins d’altura. Si estàs interessat/ada a visitar-nos, fes clic aquí.

Joan Albert Farré

L’artífex de Borda Sabaté

“Amant de la terra i dels vins, advocat, empresari i compromès amb Andorra i els seus valors.”

Joan Albert Farré Santuré és l’ànima de Borda Sabaté i s’encarrega de la gerència, la supervisió i la coordinació d’aquest apassionant projecte vitícola. També és el responsable de què tot el procés es dugui a terme amb màxim respecte per l’ecosistema i la biodiversitat. Treballa amb il·lusió i idealisme per reivindicar les pràctiques de viticultura ancestrals al Principat d’Andorra com a cultura autòctona, per millorar cada dia i perquè els seus vins puguin identificar-se amb el territori que s’estima.

“Amant de la terra i dels vins, advocat, empresari i compromès amb Andorra i els seus valors.”

Joan Albert Farré

L’artífex de Borda Sabaté

Joan Albert Farré Santuré és l’ànima de Borda Sabaté i s’encarrega de la gerència, la supervisió i la coordinació d’aquest apassionant projecte vitícola. També és el responsable de què tot el procés es dugui a terme amb màxim respecte per l’ecosistema i la biodiversitat. Treballa amb il·lusió i idealisme per reivindicar les pràctiques de viticultura ancestrals al Principat d’Andorra com a cultura autòctona, per millorar cada dia i perquè els seus vins puguin identificar-se amb el territori que s’estima.

+376 814 900
info@bordasabate.com

Envia'ns un WhatsApp!

Crta. C.G.1 d’Espanya s/n
AD 600 Sant Julià de Lòria
Principat d’Andorra

Avís legal i política de cookies
©2021 Borda Sabaté
Web design by Kiribatis